Istnieje wiele powodów, aby pić herbatę. Fitochemikalia, metody przetwarzania, korzyści zdrowotne i zawartość kofeiny są ważne, podobnie jak różne rodzaje. W tym artykule dowiesz się, co sprawia, że herbata jest dla Ciebie tak dobra. Jeśli nie masz pewności, który typ wypróbować, czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej. Poniżej wymieniono niektóre z najpopularniejszych rodzajów herbaty, a także korzyści zdrowotne, jakie oferują. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o korzyściach płynących z herbaty dla Ciebie i Twojej rodziny.
Fitochemikalia
Fitochemikalia w herbacie były od dawna badane jako potencjalne środki farmaceutyczne. Chronią komórki przed wewnątrzkomórkowym ROS, procesem, który powoduje uszkodzenie DNA i błon komórkowych. Badania pokazują również, że związki te hamują postęp uszkodzeń oksydacyjnych, proces, który może prowadzić do martwicy, mutagenezy i śmierci komórki. Ponadto mogą być przydatne jako środki terapeutyczne. Oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, związki te mogą być również wykorzystywane do mapowania szlaków komórkowych prowadzących do choroby.
Zielona herbata zawiera wiele związków uważanych za fitochemikalia. Najważniejszym z tych związków jest katechina, która ma znaczące działanie antyoksydacyjne. Ta substancja fitochemiczna ma właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i może zapobiegać tworzeniu się płytek amyloidu b w mózgu. Uważa się również, że związki te pomagają chronić funkcje poznawcze, co czyni je potencjalnymi kandydatami na leki przeciwko chorobie Alzheimera. Inne fitochemikalia w herbacie są używane jako środki terapeutyczne oraz w produktach kosmetycznych. Naukowcy wykorzystali też herbatę do syntezy przyjaznych dla środowiska nanomateriałów.
Metody przetwarzania
Chociaż na wygląd i smak herbaty wpływa wiele czynników, istnieją specyficzne metody przetwarzania, które zostały opracowane przez setki lat. Sześć głównych kategorii herbat ma swoje własne charakterystyczne cechy charakterystyczne. Przyjrzyjmy się niektórym procesom związanym z każdym z nich. Poniżej wymieniono niektóre z najczęstszych rodzajów metod przetwarzania. Będziesz w stanie określić, do której kategorii należy twoja herbata i dowiedzieć się o każdej z nich. Kiedy już opanujesz różne rodzaje, możesz zacząć odkrywać różne metody przygotowywania własnych wysokiej jakości herbat.
Więdnięcie to proces, który usuwa nadmiar wody z liści herbaty i umożliwia lekkie utlenienie. Rodzaj procesu więdnięcia, który wybierzesz, zależy od klimatu i regionu uprawy twojej herbaty. Po uschnięciu przeprowadza się utrwalanie, aby zatrzymać dalsze utlenianie. Metody utrwalania obejmują gotowanie na parze, panoramowanie przez wok i bęben do toczenia. Utlenianie to proces, w którym liście herbaty są wystawione na działanie tlenu, rozkładając chlorofil i uwalniając garbniki.
Korzyści zdrowotne
Od momentu powstania herbatą cieszyły się miliony ludzi na całym świecie. Korzyści zdrowotne herbaty związane są z jej spożywaniem od czasów starożytnych. Nowsze badania naukowe nad korzyściami płynącymi z herbaty ujawniły kilka intrygujących wyników. Regularne spożywanie herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem kilku chorób przewlekłych, w tym raka. Dodatkowo herbata zawiera szereg polifenoli, które działają jak silne przeciwutleniacze. Jeden z tych polifenoli, galusan epigallokatechiny-3, może opóźnić wystąpienie kilku czynników ryzyka związanych z przewlekłą chorobą, takich jak cholesterol LDL.
Herbata zawiera katechiny, które są dwoma najsilniejszymi składnikami aktywnymi herbaty. Oto jak działają. Katechiny są naturalnie obecne w herbacie, ale utlenianie czyni je bardziej skutecznymi. Ich biodostępność różni się w zależności od osoby i wszystkie mają różne działania. Katechiny mogą pomóc zwalczać stany zapalne, poprawiać metabolizm, obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy i łagodzić zmęczenie. Mogą również zmniejszać objawy choroby lokomocyjnej.
Zawartość kofeiny
Podczas gdy dokładna ilość kofeiny w filiżance herbaty różni się w zależności od rodzaju i zależy od sposobu jej zaparzania, ogólna zasada wynosi około 15-70 miligramów na 8-uncjową filiżankę. Herbaty różnią się zawartością kofeiny, ale ogólnie filiżanka zielonej herbaty zawiera około 25 miligramów kofeiny. Jest doskonałym wyborem jako napój całodzienny.
Jako środek pobudzający kofeina wpływa na nasz nastrój, układ naczyniowy i układ pokarmowy. Jego efekty są w dużej mierze pozytywne, a wiele osób wybiera go ze względu na jego zdolność do zapewniania jasności umysłu i usuwania zmęczenia. Jednak niektórzy ludzie odkrywają, że zbyt duża ilość kofeiny może mieć niekorzystny wpływ na ich organizm. Może to prowadzić do niepokoju, bezsenności, a nawet drażliwości. Dlatego ważne jest, aby kawę i herbatę pić z umiarem i nie pić z nich zbyt często.